vineri, 30 martie 2012

Caviarul si sturionii nu vor mai fi un lux. Programul de repopulare ar putea ieftini pestele

stirileprotv.ro Programul de repopulare a Dunarii cu sturioni reincepe anul acesta, mai ales ca si europenii le-au dat 24 de milioane de euro celor interesati de acest proiect.

Daca totul merge bine, in cativa ani fermele piscicole se vor umple cu moruni, cega, nisetru si pastruga, iar romanii obisnuiti vor putea ca macar de sarbatori sa se rasfete cu un peste bun si cateva icre negre.

Robert Raduta are o mare responsabilitate. Trebuie sa ajute la refacerea a 10 generatii de sturioni, care au fost decimate din cauza pescuitul excesiv in perioada 1990-2000. Vara aceasta, trebuie sa elibereze in Dunare nu mai putin de 150.000 de exemplare.

O delegatie europeana a venit in Romania pentru a urmari indeaproape programul de repopulare, care a fost blocat 2 ani.

Afacerea cu sturioni este una dintre cele mai profitabile din domeniul pisciculturii, spun antreprenorii. Sturionul romanesc a ajuns si pe rafturile magazinelor noastre, iar in 5 ani vom avea chiar si icre negre.

Sturionii sunt o adevarate delicatesa. Nu multi isi permit sa aiba pe masa un exemplar de cega, spre exemplu. In restaurante, 150 de grame de pastruga, cega sau de nisetru la gratar costa cel putin 20 de lei.

Multi romani au inteles ca pot castiga dintr-o crescatorie de nisetru, cega sau morun la fel de bine ca finlandezii din comertul cu somon. 40% din valoarea proiectelor finantate cu fonduri europene in acvacultura sunt pentru sturioni.

Cei care vor sa se apuce de afacere trebuie sa stie ca Uniunea Europeana mai are de dat 40 de milioane de euro.

In magazine, doar 100 de grame de caviar se vand cu 900 de lei. Asta inseamna ca un peste poate produce icre de cel putin 180.000 de lei. La fel de valoroasa este si carnea de sturion.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu