O pledoarie pentru anticariate ca pretext al unei prezentari de tablete
Revolutia Guttenberg a fost de ceva vreme depasita. Daca nu stiati, inca de acum cateva luni, cunoscutul portal de cumparaturi online Amazon.com raporta ca numarul publicatiilor digitale vandute l-a depasit pe cele al cartilor online. Deci, tendinta e clara. Ce sansa mai au anticariatele de la noi, fie ele reale sau virtuale? Aparent niciuna. Sau sa abandoneze incet cartile pentru a se orienta in special spre obiectele colectionabile si cele vechi. Si totusi, cel putin anticariatele din Bucuresti prospera in continuare, sunt pline de oameni si se afla, multe din el, in centrul orasului, unde chiriile se ridica la sume considerabile. Care este explicatia?
Manifest pentru inapoiere
In primul rand, nu e o noutate faptul ca suntem inapoiati din multe puncte de vedere, insa am inceput sa repozitionam aceste intarzieri. Ce poate fi gresit in intarzierea in preajma cartii fizice, cea care a insemnat secole de-a randul cultura ociidentala?! Este acelasi lucru cu a intarzia in piata, in preajma morcovilor cultivati cinstit si cu dragoste de tarani in loc de a te napusti in hipermarketuri pentru a umple cosurile cu tot felul de produse tratate chimic sau chiar modificate genetic. Asadar, acest articol se vrea un manifest in favoarea anticariatelor. Chiar daca anticariatele sunt online, acestea vand pana la urma aceiasi carte cinstita, trecuta prin maini tremuratoare si pe sub ochi avizi de cunoastere. Traiasca anticariatele! Chiar daca in spatele tejghelei se afla adesea un patron, avid nu de cunoastere si de carte ci de profit. Este un profit dezirabil. Daca toti magnatii lumii si-ar castiga averile din anticariate, am trai, fara indoiala, intr-o lume aproape ideala. Din pacate, realitatea este cruda. Adevaratele profite se fac deja din comercializerea tabletelor, in detrimentul cartilor. Ce ne ofera acestea? Pe scurt...
Ce ne ofera interfetele tabletelor
Tableta iPad 2, prezenta deja in multe oferte ale magazinelor de profil, este una excelenta daca nu va intereseaza suportul Flash in browser, daca nu aveti nevoie de multi tasking si nu va frustreaza necesitatea permanenta de a avea iTunes instalat pentru orice transfer de fisiere. Tableta functioneaza fara probleme si are o viteza de raspuns deosebita. O inspirata cale de a va dubla smartpone/ul cu ceva mai puternic si mai ofertant.Insa magia dispare imediat ce va loviti de lipsa unor functii importante.
Concurenta solida pentru Ipad 2
Este momentul cand intra in joc Google, RIM si, pana nu demult HP. Noile tablete Android, cum ar fi BlackBerry Playbook sau (fostul) HP TouchPad ofera o plaja mult mai mare de optiuni de configurare si folosire, plus flexibilitate si simplitate. Reusesc oare sa detroneze supramatia iPad?
BlackBarry – loc de mai bine
Prin intermediul lui iOS, Apple a facut acceptabila operarea, deseori incomoda, smartphone-urilor si tabletelor (prezente deja in toate ofertele) prin intermediul touchscreen-ului. Cu toate acestea, cu BlackBarry Playbook, RIM a demonstrat ca e loc si de mai bine. Tableta de 7 inchi poate fi folosita confortabil fara butoane dedicate, prin simpla apasare sau trecere a degetelor peste marginile ecranului. O apasare ferma pe ecran scoate aparatul din stand by.
HP – inca un nume puternic
Apple abia a introdus elemente similare de control in iOS 5. Tableta HP ofera si ea o maniera simpla de control prin gesturi in WebOS. Multe aplicatii pot fi minimalizate sau inchise prin apasarea in afara zonei vizibile si mutarea de jos in sus. Controlul nu e la fel de bun ca cel de pe Playbook: de exemplu, utilizatorul nu poate trece de la o aplicatie la alta in full screen. E obligat permanent sa treaca prin desktop. Desi in general e o idee buna sa ai aplicatiile deschise permanent in webOS, la fel ca ferestrele de pe desktop, e foarte enervant cand fiecare setare apare ca fereastra separata pe ecran.
anticariat online, carti online
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu