sâmbătă, 12 mai 2012

De ce sunt dulciurile contraindicate pentru igiena dentara?

Dupa cum bine stim, e recomandat sa te speli pe dinti de cel putin doua ori pe zi, uneori chiar trei daca ai o dieta bogata in carbohidrati. Desigur, in cazul in care nu te poti spala pe dinti chiar atat de des, exista solutia gumei de mestecat, dar si in acest e recomandat sa ai la indemana sortimente de guma cu adevarat eficiente, nu doar capabile sa-ti asigure respiratie proaspata pentru cateva ore. O guma de mestecat buna va avea acelasi efect ca o spalare pe dinti (sau oricum, destul de aproape), si poate fi o solutie foarte potrivita pentru cei cu un stil de viata foarte activ. Practic, de fiecare data dupa ce mancam, in gura noastra se da un razboi intre dintii nostri si substantele care au ajuns acolo in timpul alimentatiei.

In masura in care nu vrem sa ajungem la dentist foarte des, am face bine sa nu sarim prea multe sesiuni de spalat pe dinti. Dar care e explicatia pentru acest fapt? Hrana e compusa din mai multe tipuri de substanta, una dintre ele fiind carbohidratii. Aceasta subtanta are rolul de a cataliza arderile din organism, mai bine spus carbohidratii opresc organismul sa arda energia acumulata prin hranire. Pe langa faptul ca prea multi carbohidrati pot fi nesanatosi pentru organismul nostru per ansamblu, ei au un efect in particular negativ asupra dintilor. Acesti carbohidrati constituie alimentul preferat al bacteriilor care se gasesc pe dintii nostri.

Practic, avem tot timpul bacterii pe dinti si limba, problema fiind controlul acestora si nu inlaturarea lor. Ei bine, bacteriile se hranesc cu carbohidratii ramasi in gura dupa luarea mesei, iar in urma procesului de asimilare, bacteriile elimina un acid foarte coroziv care se raspandeste pe dinti. Acest acid dizolva smaltul de la suprafata dintilor in prima faza, pentru ca apoi sa atace nervul. Abia in aceasta faza secunda apar durerile foarte puternice pe care multi oameni le acuza, dar adevarata infectie are loc inainte, cand acizii ataca smaltul. Cu cat exista mai multi carbohidrati in gura, cu atat bacteriile se pot hrani mai des, iar cantitatile de acid sunt mai mari.

In faza secunda, bacteriile vor inainta si se vor adaposti in zona interioara a dintelui, atacand nervul. Durerile sunt in acest caz foarte mari, iar in cele din urma vei ajunge pe mainile unui stomatolog. Mai toate tipurile de mancare contin carbohidrati, asa ca practic trebuie sa te speli pe dinti ideal dupa fiecare masa. Dintre toate alimentele, cele mai periculoase sunt dulciurile, pentru ca au un continut foarte mare de zahar, care e practic carbohidrat in stare pura. De fiecare data cand mesteci putin ecler spumos sau un baton de ciocolata, dintii tai sunt acoperiti de carbohidrati cu care bacteriile se hranesc instant. De accea, pe cat posibil, e de evitat sa mananci dulciuri cu foarte mult zahar si multa crema, iar dupa aceea, la interval de cateva ore, e recomandat sa te speli pe dinti.

Sigur, sistemul tau dentar are propriile sale mecanisme de aparare impotriva acestui tip de pericol, dar pe cat posibil e recomandat ca si tu sa ai grija de dinti, mai ales pe masura ce inaintezi in varsta. Evident, un alt lucru recomandat e sa vizitezi in mod regulat un stomatolog bucuresti pentru ca un profesionist in domeniu sa-ti spuna exact care e starea de sanatate a dintilor tai si ce masuri de precautie trebuie sa-ti iei.  


Tags: stomatolog bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu