miercuri, 29 februarie 2012

Rusia, note din campania prezidențială

La 4 martie, cetățenii Rusiei vor vota un preÈ™edinte pentru un mandat de 6 ani. La Moscova, nimeni nu se îndoieÈ™te că Vladimir Putin va câÈ™tiga alegerile È™i încă din primul tur.

Comentatorii relevanÈ›i de la Moscova afirmă că este prima campanie electorală, din 1999 încoace, care îi pune cu adevărat probleme lui Putin. Societatea civilă renaÈ™te din propria cenușă È™i începe să conteste întregul sistem de putere construit cu migală de Putin, începând cu anul 2000. După 12 ani în care democraÈ›ia a fost jertfită pe altarul dezvoltării economice bazată pe exploatarea hidrocarburilor, clasa de mijloc din marile aglomerări urbane nu se mai mulÈ›umeÈ™te cu salarii mari, plătite la timp, cu un nivel de trai ridicat, ci vrea È™i alegeri libere, cere măsuri eficiente împotriva corupÈ›iei È™i respectarea unor standarde democratice occidentale. Cum ruÈ™ii îmbrățiÈ™ează cu multă pasiune ideile, e foarte posibil ca valul ce contestă sistemul de putere care funcÈ›ionează azi în Rusia să crească tot mai mult È™i dacă nu va fi în vreun fel blocat sau deturnat, să măture totul în calea sa.

Actualul preÈ™edinte Dmitri Medvedev a înÈ›eles urgenÈ›a unor reforme politice. Cu câteva zile înaintea alegerilor se dezbate È™i votează în primă lectură în Dumă legi importante care ar trebui să readucă în jocul politic omologat partide È™i miÈ™cări care astăzi acÈ›ionează în afara sistemului politic È™i împotriva lui. Dacă Putin va continua aceste reforme, sistemul politic va suferi ajustări, dar Rusia va evita o criză social-politică de amploare, pe care nici un om politic responsabil, din Moscova sau oricare altă capitală a lumii, nu o poate dori.

Ca mai toate miÈ™cările de stradă din ultimele decenii, protestele au fost generate de suspiciunile privind corectitudinea alegerilor. Zeci de mii de oameni au ieÈ™it în pieÈ›ele din Moscova È™i Petersburg după scrutinul din 4 decembrie. DemonstraÈ›iile au culminat zilele trecute cu un lanÈ› viu în jurul centrului Moscovei. Foarte probabil ele vor continua È™i după alegeri. De altfel, mai multe asociaÈ›ii civice È™i-au anunÈ›at intenÈ›ia de a organiza mitinguri È™i după alegerile 4 martie. Cel mai grav lucru care I s-ar putea întâmpla lui Putin, este ca victoria lui să fie contestată în stradă. Corectitudinea victoriei în alegeri îi asigură legitimitatea, iar aceasta e o floare gingașă pe care o poate strivi cu gesturi bruÈ™te.

Paradoxul este că  deÈ™i sute de mii de oameni, în Moscova È™i Petersburg, se pregătesc că conteste victoria lui Putin, nimeni nu se îndoieÈ™te de faptul că el va câÈ™tiga un nou, al treilea mandat de preÈ™edinte al Rusiei. Majoritatea covârÈ™itoare a sondajelor îl creditează cu victoria chiar din primul tur. ContracandidaÈ›ii de serviciu din ultimii 20 de ani, au rămas aceeaÈ™i: comunistul Ghennadi Ziuganov È™i ultranaÈ›ionalistul Vladimir Jirinovski. Cei doi sunt, potrivit sondajelor, clasaÈ›i în preferinÈ›ele electoratului, la mare distanță în urma lui Putin.

Majoritatea observatorilor s-au declarat dezamăgiÈ›i de campania electorală. Cel mai bine poziÈ›ionat candidat, premierul Putin, a refuzat să participe la dezbateri alături de ceilalÈ›i competitori, iar televiziunile s-au limitat la reportaje de campanie È™i nu au încurajat discuÈ›iile serioase asupra programelor candidaÈ›ilor.


Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu