miercuri, 29 februarie 2012

Zece persoane, intre care finantatorul FC Hunedoara, ridicate in urma descinderilor

stirileprotv.ro Zece persoane, intre care un fost comisar de la Garda Financiara, fostul si actualul finantator al echipei de fotbal FC Hunedoara, au fost ridicate, duminica, in urma descinderilor ce au vizat destructurarea unui grup infractional.

Potrivit unor surse judiciare, zece persoane din judetul Hunedoara au fost ridicate si duse la audieri, in urma a noua perchezitii domiciliare - opt in municipiul Hunedoara si una in Deva.

Procurorii i-au ridicat pe Nicolae Hudema (Deva), Ioan Gabriel Tomuta, Constantin Sirbu Daniel, Andrei Candac, Vasile Chiru, Cornelius Silvan Toma, Petrica Toma, Marius Barticel, Bogdan Stefan Ghide si Gheorghe Uscatu.

Uscatu a fost finantatorul echipei de fotbal Corvinul din Hunedoara si, potrivit surselor citate, a fost implicat in mai multe scandaluri legate de colectarea si comercializarea fierului vechi.

Sursele citate afirma ca o parte dintre persoanele ridicate au avut legaturi si cu mafia fierului vechi cercetata in dosarul Hidra, fiind vorba de Petrica Toma, de fiul acestuia Silvan Toma, si Barticel Marius.

Silvan Toma este actualul finantator al echipei de fotbal din Hunedoara - FC Hunedoara (fosta Corvinul). In dosarul "Hidra", privind afaceri cu fier vechi de pe platforma siderurgica din Hunedoara, au fost trimisi in judecata, in 2007, 49 de hunedoreni.

Anchetatorii au facut, duminica, 30 de perchezitii domiciliare - 13 in localitatea Strehaia, noua in judetul Hunedoara, patru in municipiul Cluj, trei in municipiul Timisoara si una in judetul Arges - la membrii unui grup infractional suspectati de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala si spalare de bani, potrivit unui comunicat al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Liderii gruparii, Mihai Gheorghe si Mihai Ion, au identificat 50 de societati comerciale care aveau cifre semnificative de afaceri si in intelegere cu administratorii acestora, in schimbul unui comision de 10%, au emis facturi fiscale pentru operatiuni comerciale fictive, de livrare de marfuri sau prestare servicii, in scopul diminuarii taxelor si impozitelor aferente bugetului de stat, se mai arata in comunicatul DIICOT.

In acest scop, membrii gruparii au infiintat cinci societati comerciale tip "fantoma", cu sediul in localitatea Strehaia, "acestea acumuland debite substantiale catre bugetul de stat, constand in TVA si impozit pe profit, datorat urmare a activitatii infractionale", a pecizat DIICOT.

Sumele de bani reprezentand contravaloarea acestor operatiuni erau achitate in conturile societatilor comerciale controlate de catre cei doi, deschise la diverse unitati bancare, de unde erau ridicate imediat in numerar si impartite intre membrii gruparii.

"Cu titlu de exemplu, numai pentru cinci dintre societatile comerciale atrase de catre invinuiti s-au facturat marfuri si servicii in valoare totala de 26.400.000 lei (6 milioane de euro), suma ridicata in numerar de catre invinuitii Mihai Ion si Mihai Fanel Daniel, cu consecinta prejudicierii bugetului de stat cu suma de 2.400.000 de euro", se mai arata in comunicatul DIICOT.

Prejudiciul total cauzat prin activitatea infractionala este estimat pana in acest moment la 20 de milioane de euro.

Potrivit unor surse judiciare, in acest caz ar fi vizat si Petrica Toma, din Hunedoara, fost comisar sef la Garda Financiara, proprietarul Hotelului Roman din Herculane.

La sediul DIICOT Biroul Teritorial Mehedinti au fost aduse la audieri 25 de persoane din Strehaia, judetul Mehedinti.

In urma perchezitiilor la domiciliile acestora din Strehaia au fost ridicate trei seifuri, mai multe arme, precum si cinci masini de lux, printre care un Lexus si un BMW X5.

Surse judiciare declarau ca in ancheta este vizat si Petrica Toma, din Hunedoara, fost comisar sef la Garda Financiara, proprietarul Hotelului Roman din Herculane, acesta urmand sa fie audiat de procurori la DIICOT Mehedinti.

La locuinta acestuia anchetatorii au gasit aproximativ 600.000 de lei.

De asemenea, surse judiciare afirmau ca omul de afaceri Catalin Spataru, supranumit "regele asfaltului din Arges", este cautat de anchetatori in acest caz.

Surse spun ca omul de afaceri Catalin Spataru ar fi parasit deja Romania. Catalin Spataru este finul sefului IPJ Valcea, Ion Stoica, fost secretar general al MAI si fost sef al IPJ Arges, potrivit surselor citate.

Rusia, note din campania prezidențială

La 4 martie, cetățenii Rusiei vor vota un preÈ™edinte pentru un mandat de 6 ani. La Moscova, nimeni nu se îndoieÈ™te că Vladimir Putin va câÈ™tiga alegerile È™i încă din primul tur.

Comentatorii relevanÈ›i de la Moscova afirmă că este prima campanie electorală, din 1999 încoace, care îi pune cu adevărat probleme lui Putin. Societatea civilă renaÈ™te din propria cenușă È™i începe să conteste întregul sistem de putere construit cu migală de Putin, începând cu anul 2000. După 12 ani în care democraÈ›ia a fost jertfită pe altarul dezvoltării economice bazată pe exploatarea hidrocarburilor, clasa de mijloc din marile aglomerări urbane nu se mai mulÈ›umeÈ™te cu salarii mari, plătite la timp, cu un nivel de trai ridicat, ci vrea È™i alegeri libere, cere măsuri eficiente împotriva corupÈ›iei È™i respectarea unor standarde democratice occidentale. Cum ruÈ™ii îmbrățiÈ™ează cu multă pasiune ideile, e foarte posibil ca valul ce contestă sistemul de putere care funcÈ›ionează azi în Rusia să crească tot mai mult È™i dacă nu va fi în vreun fel blocat sau deturnat, să măture totul în calea sa.

Actualul preÈ™edinte Dmitri Medvedev a înÈ›eles urgenÈ›a unor reforme politice. Cu câteva zile înaintea alegerilor se dezbate È™i votează în primă lectură în Dumă legi importante care ar trebui să readucă în jocul politic omologat partide È™i miÈ™cări care astăzi acÈ›ionează în afara sistemului politic È™i împotriva lui. Dacă Putin va continua aceste reforme, sistemul politic va suferi ajustări, dar Rusia va evita o criză social-politică de amploare, pe care nici un om politic responsabil, din Moscova sau oricare altă capitală a lumii, nu o poate dori.

Ca mai toate miÈ™cările de stradă din ultimele decenii, protestele au fost generate de suspiciunile privind corectitudinea alegerilor. Zeci de mii de oameni au ieÈ™it în pieÈ›ele din Moscova È™i Petersburg după scrutinul din 4 decembrie. DemonstraÈ›iile au culminat zilele trecute cu un lanÈ› viu în jurul centrului Moscovei. Foarte probabil ele vor continua È™i după alegeri. De altfel, mai multe asociaÈ›ii civice È™i-au anunÈ›at intenÈ›ia de a organiza mitinguri È™i după alegerile 4 martie. Cel mai grav lucru care I s-ar putea întâmpla lui Putin, este ca victoria lui să fie contestată în stradă. Corectitudinea victoriei în alegeri îi asigură legitimitatea, iar aceasta e o floare gingașă pe care o poate strivi cu gesturi bruÈ™te.

Paradoxul este că  deÈ™i sute de mii de oameni, în Moscova È™i Petersburg, se pregătesc că conteste victoria lui Putin, nimeni nu se îndoieÈ™te de faptul că el va câÈ™tiga un nou, al treilea mandat de preÈ™edinte al Rusiei. Majoritatea covârÈ™itoare a sondajelor îl creditează cu victoria chiar din primul tur. ContracandidaÈ›ii de serviciu din ultimii 20 de ani, au rămas aceeaÈ™i: comunistul Ghennadi Ziuganov È™i ultranaÈ›ionalistul Vladimir Jirinovski. Cei doi sunt, potrivit sondajelor, clasaÈ›i în preferinÈ›ele electoratului, la mare distanță în urma lui Putin.

Majoritatea observatorilor s-au declarat dezamăgiÈ›i de campania electorală. Cel mai bine poziÈ›ionat candidat, premierul Putin, a refuzat să participe la dezbateri alături de ceilalÈ›i competitori, iar televiziunile s-au limitat la reportaje de campanie È™i nu au încurajat discuÈ›iile serioase asupra programelor candidaÈ›ilor.


Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro